JA1 wint bij debuut hoofdklasse

Afgelopen zaterdag mocht JA1 “DFPonline” beginnen aan de competitie in de hoofdklasse. Dit bracht de nodige spanning met zich mee, want het was moeilijk in te schatten wat het niveau zou zijn. Dus stonden de gezichtjes strak bij de wedstrijd voorbespreking. Coach Michel gaf aan geen verwachting te hebben over de uitslag, en als uitgangspunt te hebben dat hij verzorgd volleybal wou zien en dat de jongens op hun niveau zouden presteren. Dan zou de uitslag vanzelf volgen en zouden we wel zien waar we stonden. Tegenstander Hadybo had al 2 wedstrijden gespeeld, en daarbij slechts 2 punten gehaald, dus het stond wel vast dat het geen hoogvlieger was in de hoofdklasse.

De 1e set werd gestart met de standaard basis. Dus Bas op spel, Zico en Tom als passer/loper, Joël en Mateo als midden en Timon op de diagonaal. Het begin was onwennig en redelijk wankel, maar echt in de problemen kwamen de jongens ook niet. Constant was er een kleine voorsprong en richting halverwege de set maakte Joël het verschil met een goede reeks opslagen. Daardoor werd het gaatje definitief geslagen om konden we redelijk ontspannen naar de setwinst spelen. Zonder zelf echt groots te spelen konden we de spanning nog niet helemaal van ons af schudden, maar het eerste punt in de hoofdklasse was een feit. 25-18 voor NVC.

De tweede set werd er niets veranderd en mochten dezelfde jongens dezelfde prestatie leveren. Wederom was er constant een kleine voorsprong, en Hadybo werd op de zwakke rechterkant onder druk gezet waardoor we wederom halverwege de set het verschil konden maken. De passlijn van Hadybo kwam dermate onder druk te staan dat de spelverdeler alles naar buiten moest gooien, en hierdoor kon NVC verdedigend goed gaan staan. Dit gaf spelverdeler Bas de kans het spel goed te verdelen en zijn scorende spelers goed te bedienen. Zonder een time out werd Hadybo naar het einde van de set gebracht en met 25-14 was er geen vuiltje aan de lucht.

In de 3e set werd Tom aan de kant gehouden en mocht Martijn zijn opwachting maken. Nu bleef het heel lang gelijk op gaan en kon NVC het gaatje halverwege de set niet slaan. Sterker, Hadybo nam brutaal een paar puntjes ruimte en uiteindelijk kwamen de jongens nog knap terug in de set, maar het was net te weinig. Met 23-25 was het nipt, maar net niet goed genoeg voor een 3-0 voorsprong.

De 4e set werd Dylan gebracht voor Tom en het bleef weer heel lang gelijk op gaan, alhoewel Hadybo toch constant 1 of 2 puntjes voorsprong had. Richting het einde van de set werd Tom nog terug gebracht om te kijken of er nog wat te halen was, maar vooral om te zorgen dat er vast gewend kon worden voor de 5e set, want met 6 punten voorsprong was de 4e set voor Hadybo. 19-25 en op naar de 5e set. Als we dan toch eindelijk hoofdklasse mogen spelen, willen we dat zo lang als mogelijk doen.

De 5e set werd gestart met de standaard basis. We vonden ons ritme weer terug en Bas wist de scorende Zico, Tom en Joël goed te vinden, terwijl Timon en Mateo verdedigend veel oppakten. Blokkend kwam Timon een paar keer hard aan bij Hadybo en met 8-5 mochten we onder het net door. Daarna maakten we korte metten met Hadybo en gunden we ze nog 3 putjes. Op match punt mocht Tom nog een keer vol gas op de service, wat een deuk in de muur opleverde, maar Hadybo kon geen gebruik maken van de mogelijkheid, en met een goede aanval drukten we ze zo in de problemen dat ze de bal niet meer over het net kregen. 15-8 betekende de winst.

De eerste overwinning is een feit. Doelstelling om ons beste volleybal te laten zien nog niet gehaald, maar daar heb je ook een goede tegenstander voor nodig. De spanning is er hopelijk af voor onze jongens. We hebben laten zien dat we ook in de hoofdklasse moeilijke wedstrijden kunnen winnen, en dat we daar gewoon thuis horen. Doelstelling om iedere tegenstander in Nijkerk een vervelende middag te bezorgen is deze week zeker wel gelukt. Want met verlies terug naar Neede/Eibergen/Haaksbergen is geen pretje. 29 februari mogen we naar Borne om Apollo te ontmoeten. Dat gaat een heel moeilijke wedstrijd worden. Maar dat is de reden dat we naar de hoofdklasse zijn gegaan, om goede tegenstanders te ontmoeten. Dus we kijken er naar uit.