Rake klappen bij de bejaardensoos

GTH Torpedo – NVC Nijkerk DS2
Wedstrijdverslag 01-12-2022

Deze week stond er wederom een doordeweekse wedstrijd op het programma voor NVC Dames 2, dit keer naar het lieftallige Hoenderloo. Lang konden we geen coach vinden voor deze avond, maar gelukkig wilde Jolanda ons wel uit de brand helpen.

Na drie rondjes door het dorp hebben we eindelijk het kleine dorpshuis gevonden en worden we welkom geheten door een groepje in kersttrui gestoken, dansende bejaarden. Zowel de verwarming (lees: heaters in het plafond van de zaal) als het koffiezetapparaat doen er even over om op te warmen. Daarom gaan we met ijskoude handen en zonder cafeïneshot toch maar beginnen.

Basisopstelling: Marianne, Mieke, Daniëlle, Lisanne, Manon, Anouk

Zoals jullie inmiddels weten is de eerste set niet onze beste, maar dit keer starten we prima. Ondanks de kou. Want ineens snappen we de bejaardensekte in kersttrui – we zouden bijna dansen in het veld om warm te blijven. Maar goed, dat besparen we jullie (en de drie opa’s en Paula’s vader op de ‘tribune’). We komen er snel in en slaan gelijk een gaatje. Na een goede serviceserie van Lisanne staan we 6-12 voor. Tel daar een goede verdediging, een paar mooie prikballen en ballen rechtdoor bij op en we staan al snel met 8-18 voor. Mieke brengt ons met haar serviceserie op 22-10 en uiteindelijk slepen we de set met 25-11 over de streep. Hop hop, snel door naar die warme douche.

Iets met hoogmoed en vallen. Want de knop lijkt om te gaan bij de tegenstander. En terwijl wij nog in euforische stemming zijn om die verrassende eerste set, vliegen de ballen ons om de oren. Coach Jolanda roept snel een time-out in en verdient daarmee een puntje, maar het is niet genoeg. We blijven achter de feiten aanlopen (ook daarvan blijf je warm) en werken ons in het zweet voor ieder punt. Op 21-14 zijn beide time-outs gebruikt en worden er nog wat wissels binnen de lijnen gebracht. Mede door een goede service weten we het gat nog dicht te lopen, maar de set gaat uiteindelijk alsnog met 25-22 naar Torpedo.

De derde set beginnen we vol goede moed. NVC Dames 2 lijkt echter een benzineslurper naast het dieseltje dat GHP Torpedo heet. We weten niet wat ze de eerste set deden, maar elke set lijkt het team tegenover ons beter te gaan volleyballen. Ze serveren alsof hun leven ervan afhangt (kan best in zo’n gat op de Veluwe) en ook in de aanval komen ze er beter uit. Hierdoor ontstaat chaos aan onze kant waardoor we veel eigen fouten maken. Dit weten we ook met 2 wissels niet meer recht te trekken en dus gaat de set met 17-25 naar GTH.

Vierde set. Nieuwe set, nieuwe opstelling. Alles op alles om die vijfde set eruit te slepen. Met een nieuwe opstelling en nieuwe afspraken lijkt het weer de goede kant op te gaan. Met een 6-2 voorsprong hebben we er weer vertrouwen in. Sophie raakt nog even afgeleid door de frituurlucht, maar weet alsnog een prima servicereeks neer te zetten. 2-9 voorsprong. Jans varieert goed, Anouk en Daniëlle slaan beide een paar mooie ballen, maar de tegenstander weet ze goed te pareren en langzaam halen ze de achterstand in.

Mieke legt nog even uit hoe het moet (pass omhoog en afmaken), want ‘zo moeilijk is het niet’ en Paula zorgt er met een mooi blok en een lekkere korte service voor dat we aansluiting blijven houden (11 -11). Helaas zijn zowel de middenaanvalster als de diagonaal bij de tegenstander onderhand flink warm en delen ze rake klappen uit. Manon komt er voor de service en verdediging in voor Daniëlle en weet met een goede servicereeks de score weer onze kant op te brengen (16-18). De slotfase gaat gelijk op. Beide kanten laten goed volleybal zien en het blijft tot het einde spannend. Helaas weet GTH er toch net een paar meer in te meppen dan wij en verliezen we ook deze vierde set met 22-25.

De volgende keer pakken we een kersttrui in, gewoon voor het geval dat. In het beste geval krijgen we karmapunten, in het slechtste geval dansen we onszelf warm met opa en oma Hoenderloo. Maar voor nu is het snel onder de douche en terug naar de auto.

Jolanda? Wel graag de goede auto. Die van Mieke staat toch echt een paar plekjes verderop…